Voetreflexologie: een Oertherapie

Vijfduizend jaar geleden deden de chinezen het al en eigenlijk alle oervolkeren, indianen, oosterse volkeren, kortom alle volkeren die dicht bij de natuur stonden. Ze gebruikten druk op bepaalde punten van het lichaam om via een onzichtbaar systeem invloed uit te oefenen op energiedoorstroming van en naar organen, spieren en klieren etc.

De geschiedenis
Rond 1870 ontdekte de Amerikaanse K.N.O. arts William Fitzgerald tijden zijn studiereis in Rome, Parijs en Londen oude geschriften over drukpunttherapie. Uit nieuwsgierigheid ging hij hiermee experimenteren in zijn praktijk in New York. Verbluft over de resultaten verbreidde hij zijn kennis door lezingen en opleidingen.

Eind jaren tachtig nam het inzicht in wat er werkelijk tijdens de therapie gebeurde toe en kon er ook gericht in het energetisch gebied worden gewerkt.
Energetisch is dat wat niet met mensenogen zichtbaar is, maar wel degelijk aanwezig, beïnvloedbaar en meetbaar. Ik vergelijk het met radiogolven, die kun je niet zien, maar iedereen maakt er uit gebruik van d.m.v. radio, televisie en telefoon. Het is in onze ogen de normaalste zaak van de wereld, een draai aan de knop en je hebt een andere frequentie.

Als er in die richting over het menselijk lichaam wordt gepraat, lijkt er toch een drempel te bestaan. Het feit dat wij natuurkundig gezien uit energie bestaan, doet soms al wenkbrauwen fronzen. Het feit dat alles it materie bestaat, het een wat dichter dan het ander, daar willen we ons liever niet in verdiepen. Toch is dat een feit.

Feit is ook dat we het liefst alle klachten die we lichamelijk ondervinden bij de dokter deponeren. Dat we zelf ook verantwoordelijk zijn voor ons welbevinden komt vaak niet bij ons op. Ik bedoel hiermee dat als de arts/specialist de diagnose heeft gesteld, wij voor het grootste deel verantwoordelijk zijn voor ons eigen genezingsproces. Verantwoordelijkheid nemen dus. Verantwoordelijkheid nemen begint echter met bewustwording. Als je iets niet beseft kun je er ook niks aan veranderen. Bewustwording zit in de energetische hoek. Het is niet zichtbaar, maar wel aanwezig. En het mooiste is: je kunt het ontwikkelen.

De ontwikkelingen in voetreflexologie
De voetreflexologie heeft in de laatste vijfentwintig jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het heeft een filosofische, psychologische en metafysische achtergrond gekregen, waardoor er op een dieper niveau mee kan worden gewerkt. Dat is de kracht van de nieuwe voetreflexologie.

Verschillende manieren en systemen
Er zijn verschillende systemen waarmee op de voet kan worden gewerkt. De voeten zijn de wereldbol van het lichaam. Ze kunnen net als de globe in zones of graden worden ingedeeld, om de juiste pijnplaatsen te kunnen lokaliseren. Deze corresponderen wonderbaarlijk met die plekken in het lichaam: spieren, gewrichten, organen en andere weefsels waar een energiestagnering te constateren is. De stagnering wordt door de cliënt waargenomen als een pijnlijke drukplek op de voet die in verschillende gradaties kan worden waargenomen: scherp, stekend, dof uitstralend, etc.

Door via verschillenden methoden op de voet te masseren, kunnen pijnplekken worden opgelost en merkt men meestal meteen verlichting van een klacht op lichamelijk niveau, omdat de energie weer vrij kan doorstromen. Soms is het nodig door te verwijzen naar een podoloog, die, als dat nodig is, zooltjes kan aanmeten, waardoor bv. Klachten als hoofdpijn, rugklachten etc., worden opgelost en daarmee samenhangende klachten. Maar eerst dient de aanleiding van de klacht te worden opgespoord, die heel goed op emotioneel of metaal niveau kan liggen en dan zijn zooltjes niet de oplossing.

Tijdens de behandelingsfase is het nodig om veel zuiver water te drinken, om de op gang gebrachte stofwisseling te ondersteunen. Thee, koffie en vruchtensappen bevatten wel water, maar worden door het lichaam als voedingsstoffen behandeld en dienen dus niet als reinigingsmiddel. Tenslotte wassen we ons ook niet met thee of koffie. In het begin van de behandeling kan het gebeuren dat de klachten lijken te verergeren. Ze worden als het ware uit het lichaam gedreven en dat kan als een dam in een rivier werken.
Zodra de dam bezweken is (blokkade), kunnen alle obstakels wegvloeien en het energieniveau en de werking van de organen herstellen. Met voetreflexologie wordt het zelfregulerend systeem van het lichaam getriggerd en weer hersteld.

Voor meer informatie neem gerust contact op.